040 - 2017275
  • Volg ons:

Diabetes Mellitus type 2:

Mensen met diabetes type 2 zijn veel infectiegevoeliger. De weerstand tegen infecties is lager dus heb je meer kans op tanvleesproblemen (parodontitis). Dit is meestal het gevolg van een niet goed ingestelde bloedsuikerspiegel. Ook medicijnen die gebruikt worden om de glucosespiegel te reguleren kunnen een droge mond veroorzaken. Hierdoor is de kans op het ontstaan van gaatjes groter. Parodontitis geneest minder goed door de diabetes type 2, maar aan de andere kant zorgt parodontitis voor het slecht kunnen regelen van de glucosespiegel. Diabetes type 2 komt vaker voor bij mensen met parodontitis dan bij mensen met gezond tandvlees. Bovendien is er een verband tussen de ernst van de parodontitis en de ernst van diabetes. Wanneer parodontitis effectief wordt bestreden, wordt ook diabetes type 2 beter behandelbaar.

Zwangeren

Door een verhoogde hormoonspiegel kan het gebit het tijdens de zwangerschap zwaar te verduren hebben. Hierdoor is er een verhoogd risico op gaatjes of tandvleesaandoeningen. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat er een relatie bestaat tussen tandvleesaandoeningen en vroeggeboorten. Zwangere vrouwen met parodontitis (tandvleesaandoening waarbij het kaakbot is aangetast) lopen een groter risico om te vroeg te bevallen waarbij de baby te klein ter wereld komt.

 

Hart en vaatziekten

Een schoon en gezond gebit helpt bij het voorkomen van hartproblemen. Uit onderzoek blijkt dat de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandplak ook een rol spelen bij de verkalking van de slagaderen van hartpatiënten. Slechte tandverzorging kan een verhoogde kans geven op hart- en vaatziekten.Slecht poetsen: 30-40% meer kans op hartaanval Uit het onderzoek blijkt dat in verkalkte slagaderen van hartpatiënten dezelfde bacteriën voorkomen, die ook medeverantwoordelijk zijn voor tandplak. Bovendien stellen onderzoekers vast dat mensen die slechts eenmaal per dag hun tanden poetsen dertig tot veertig procent meer kans hebben op een hartaanval. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de kans op een hart- of vaataandoening met twintig procent toeneemt als het tandvlees ontstoken is. Is men jonger dan 65 jaar en heeft men chronische parodontitis, dan is die kans zelfs 44 procent. Parodontitis lijkt dus een risicofactor voor hart- en vaatziekten te zijn.

Reuma;

Reuma wort ook vaak gelinkt met parodontitis (tandvleesontsteking waarbij het kaakbot is aangetast). Reuma is een auto-immuun ziekte. Het lichaam van een auto-immuunziek persoon maakt antistoffen tegen zichzelf. Het lichaam is dan in constant gevecht met zichzelf. Andere ziekten en aandoeningen kunnen dan niet goed meer bestreden worden, omdat het lichaam al met een andere ziekte bezig is. Dit geldt voor alle auto-immuunziekten, maar de link wordt vooral gelegd met reuma. Ook hier is het een cirkel, het lichaam is in eerste instantie bezig met de reuma, daardoor kan parodontitis zijn gang gaan. Later gaat het lichaam ook tegen de parodontitis bacteriën werken, maar daardoor kan het zich niet meer richten op de reuma ‘bestrijding’. Wanneer parodontitis effectief behandeld wordt, worden de reumatisch klachten minder.

Implantaten;

Ook bij implantaten kunnen het tandvlees en kaakbot ontstoken raken. Dit wordt peri-implantitis genoemd en moet op dezelfde manier worden behandeld als parodontitis. De kans op een ontsteking bij een implantaat is zelfs groter omdat er lichaamsvreemd materiaal in de mond zit. Goede controle en een goede mondhygiëne is daarom essentieel bij implantaten. Immers “voorkomen is beter dan genezen”.

Jong geleerd…

Het is van belang om van jongs af aan aandacht te besteden aan de mondgezondheid. Bij een baby is het al belangrijk om vanaf het eerste tandje te gaan poetsen en te letten op het aantal eet- en drinkmomenten per dag. Zo kan aantasting van het gebit (bijvoorbeeld erosie en cariës) worden voorkomen en kan het gebit een leven lang mee! We willen uw kinderen graag begeleiden een leven lang een gezonde mond te hebben. Daarvoor is er door het Ivoren Kruis een goed werkbaar protocol ontwikkeld. Dit is een persoonlijk advies speciaal afgestemd op de zorg die nodig is om de mond gezond te maken en te houden.

De mondhygiënist is er voor iedereen, van 0 tot 100 jaar! De mondhygiënist coacht je graag in het behouden van een gezonde mond.

Spring naar toolbar